国际汉语培训中心简介

国际汉语培训中心成立于1986年,下设本科部和培训部。2017年北京邮电大学“南太平洋地区研究中心”在国际汉语培训中心挂牌。国际汉语培训中心还承担着北京邮电大学海外孔子学院的教学支持以及外派师资的储备和培训工作。

国际汉语培训中心拥有一支教育背景良好、专业搭配合理的教师队伍。教师整体在对外汉语教学、比较语言学等方面不仅具有较高的理论水平,还具有丰富的教学实践经验,并已形成鲜明的办学特色。国际汉语培训中心现有教师10人,其中教授1名,副教授2名。青年教师分别来自国内知名高校,100%拥有博士学位,发展潜力良好。

国际汉语培训中心培训部培养的留学生涵盖五大洲40多个国家,为北京邮电大学各院系以及其它大学提供了大批合格生源,为众多国内外企事业单位、政府部门及使领馆输送了大量优秀人才。本科部依托本校信息科技专业优势,致力于培养留学生具有扎实的汉语言基础知识及跨文化交际的能力,成为适应“互联网+”时代的复合型汉语人才。

The International Chinese Training Center of BUPT

The International Chinese Training Center was founded in 1986, offering undergraduate Chinese Language program and the Chinese-training program for overseas students. In 2017, our center opened South Pacific Research Center to launch Chinese language programs in the South Pacific region. We designate qualified and competent Chinese teachers to our university’s overseas Confucius Institutes on a regular basis, and our center has direct responsibility for providing accredited teachers with vocational training.

Our center consists of 10 teachers teaching students from all over the world. Three (associate) professors are working with promising young lecturers, each of whom has a PhD degree. All faculty members possess expert theoretical knowledge of and practical expertise with teaching and research in Chinese as a Second Language and comparative linguistics. Accordingly, our graduates are qualified for further study in BUPT and other universities, and to work in enterprises, institutions, government agencies and embassies and consulates both at home and abroad.

Our ultimate goal is to draw on the expertise of Internet technology offered by our university to cultivate outstanding graduates with solid foundation in Chinese language, cross-cultural communication competence and interdisciplinary background, thus successfully adapt to the era of “Internet Plus”.

国际汉语培训中心网站:http://hanyu.bupt.edu.cn/